آخرین کلاس روز سوم اردوی تخصصی شعر هیئت بانوان با حضور حاج سعید حدادیان برگزار شد و در این کلاس آموزشی به موضوع «اولویت های ساختاری و محتوایی در شعر هیئت» پرداخته شد.
سعید حدادیان ابتدا ضمن تشکر از شاعرانی که در این حیطه کار میکنند و تشویق و ترغیب به ادامه این فعالیت، اهمیت و ارزش نوحهسرایی را متذکر شد.
این مداح اهل بیت در مقدمه صحبتهای خود به شاعران حاضر گفت: «ریشه کلمه نوحه از نام حضرت نوح سرچشمه میگیرد، در زمان حضرت نوح حادثهای رخ داد و در آن بسیاری از انسانها به دلیل عصیان خود از بین رفتند و نابود شدند. حضرت نوح بسیار منقلب شدند و دائما در حال گریه بودند. به همین دلیل با وجود اینکه نامشان عبدالجبار بود دیگر نوح خطاب شدند و قابل توجه است که در قرآن مرتبا همین لقب ایشان به کار رفته است و این به این معناست که خدا گریه را دوست دارد.»
او درباره مبحث اولویتهای ساختاری و محتوایی شعر هیئت اضافه کرد: «نوحه به چهار دسته تقسیم میشود که شامل انواع ملی، فرا ملی، محلی و محفلی است و باید به این تقسیم بندیها توجه ویژهای داشت. به عنوان مثال یک نوحه میتواند متعلق به محفلی خاص باشد و بنابراین کلید واژههای خاصی نیز داشته باشد. نوحه هایی که در یک منطقه خاص از کشور خوانده میشود و معمولا گویش متفاوتی دارند را نوحه محلی مینامند. وقتی زبان نوحه محلی فاخر، صاف و روشن و صمیمی باشد ممکن است تبدیل به یک نوحه ملی شود. مانند ترانههای باباطاهر که با وجود محلی بودن بر سر زبان عموم مردم است.
سپس به نوحه فراملی اشارهای نموده و گفت: «باید مستند و مستدل و قابل فهم برای توده مردم و نخبگان جهان امروز باشد. گاهی اوقات نوحه حکم بیانیه دارد و بیانیه اصطلاحا به معنای بیان خواستههای گروه قابل ملاحظهای از جامعه است.»
وی پیرامون تاثیر موسیقی بر شکلگیری شعر نوحه خطاب به شاعران حاضر توضیح داد:«گاهی اوقات استفاده از آهنگ و ملودیهای زیبا و معروف به ما در سرایش نوحه کمک میکنند. ضمنا در این زمینه تناسب ملودی و شعر نکته بسیار قابل اهمیتی است. پس سعی کنید از دستگاههای موسیقی اصیل استفاده کنید. اما با شعر مبتذل و دون شأنْ به اصالت موسیقیها ضربه نزنید.»
او در خلال صحبتهای خود درباره لزوم نگاه شاعرانه در سرایش نوحه متذکر شد: «شاعر باید از زاویههای متفاوت به قضایا نگاه کند. پردازش شخصیت در نوحه بسیار مهم است. شعر نوحه باید بدیع باشد و نوآوری و کشف داشته باشد و در آن باید به بینش و آفرینش جدید پرداخت. نوحه باید انقلابی و حماسی و شور انگیز باشد.»
حدادیان در پایان صحبتهای خود به اهمیت و ارزش حضور بانوان شاعر در حیطه نوحهسرایی اشاره کرد و گفت: «نیمی از شاعرانی که در زمان پیغمبر(ص) شعر میگفتند و زیر سایه حضرت محمد(ص) به فعالیت شعری و ادبی مشغول بودند خانمها بودند، پس قدر خود را بدانید و در این مسیر قوی و پرشور حرکت کنید.»
درپایان به عنوان حسن ختام جلسه به اجرای سرودی در مدح حضرت علی علیه السلام پرداخت.