یکشنبه, 09 اردیبهشت,1403 |
اولین کارگاه نقد آخرین اردوی پنجمین دوره آفتابگردانها (خواهران)
 

اولین کارگاه نقد آخرین اردوی پنجمین دوره آفتابگردانها (خواهران)

چهارشنبه، 06 اردیبهشت 1396 | Article Rating

آفتابگردان ها، سومین روز اردو با اولین کارگاه نقد شعر آغاز شد. این کارگاه که یک ساعت بیش نبود، راس ساعت ۹:۱۵ شروع شد و ساعت ۱۰:۱۵ به اتمام رسید.
کارشناسان نقد شعر این جلسه،محمد رضا وحیدزاده، افسانه غیاثوند و پروانه نجاتی بودند.

این جلسه با نقد شعری از زهرا جودکی از قم آغاز شد.
مطلع شعر ایشان که در رابطه با حجاب بود، بدین گونه بود:
من شاه بانوی نجیبی بودم از نسل گوهرشاد
تاج نجابت را نمی دانم چگونه بردم از یاد

وحیدزاده موضوع شعر ایشان را مورد نیاز جامعه دانست و در رابطه با شعر سفارشی به سخن پرداخت. ایشان شعر سفارشی را شعری می داند که آنچه گفته می شود در شعر متفاوت باشد با باور درونی فرد‌. و این شعر را سفارشی ندانست بلکه موضوع محور خواند.

در همین باره پروانه نجاتی افزود: برخی شعر آیینی را شعر سفارشی می دانند که این نیز تعریف اشتباهی از شعر سفارشی ست. به نظر ایشان شعر بالاترین زبان است و باید مهم ترین موضوعات که آیینی ست در همین بالاترین زبان تجلی کند.

دومین شاعری که به نقد شعرش پرداخته شد، شکوفه رضایی از همدان بود.
"اسماعیل ها آزمون های تو بودند که باید یکی یکی پس می دادی"
این عبارت میانی شعر شکوفه رضایی بود که مورد استقبال وحیدزاده قرار گرفت. خانم نجاتی عبارت رعایت اقتصاد هر کلمه را به کار برد و گفت: برای هر کلمه اقتصادی قایل باشید و آن را زیاد به کار نبرید. غیاثوند در تایید حرف وی افزود که صنعت تکرار از قدیم بوده و بسیار در اشعار بزرگان از جمله سعدی دیده می شود اما باید هوشیارانه به کار رود.

می پرورانی در وجودت زندگانی را
هی نسل پشت نسل طفل مهربانی را

این بیت، مطلع شعری ست از شیوا فضلعلی که مورد نقد وحیدزاده قرار گرفت. ایشان که این مطلع را نپسندید گفت: باید کلمات محکم تر از این باشند و کلمه هی خوب جا نیفتاده است. البته موضوع شعر را که در مورد مادر بود ستایش کردند.

اولین غزل مثنوی را فاطمه احمدی از اصفهان خواند. غیاثوند به مقایسه این شعر و اشعار قبلی شاعر پرداخت و پیشرفت وی را ستود. نجاتی نیز از نوع خواندن شعر تعریف کرد. البته نقدی نیز به موسیقی شعر وارد کرد و گفت: من به موسیقی در شعر بسیار معتقدم و به نظرم هرنوع اختیار شاعری که به موسیقی لطمه بزند را باید کنار گذاشت. بیت مطلع این شعر را در زیر خواهید دید:

رفتی و از تمام جهانم قرار رفت
با رفتنت قیام عظیمم رکوع شد

آخرین شخصی که به شعرخوانی پرداخت و بسیار مورد توجه همگان قرار گرفت، مرضیه یثربی از قم بود. کارشناسان رباعی های وی را ضربه دار دانستند و وحیدزاده رباعی های وی را از نوع غافلگیری مضمونی دانست و تلاش شاعر را در این زمینه موفق خواند. یکی از رباعی های موفق وی که در رابطه با حضرت علی اصغر(ع) بود را با هم مرور می کنیم:

اینگونه که با عشق رفاقت دارد
هرلحظه لیاقت شهادت دارد
شش ماه تمام منتظر مانده علی
یک طفل مگر چقدر طاقت دارد؟

در پایان جلسه محمدرضا وحید زاده از افسانه غیاثوند بابت مدیریت خوب جلسه تشکر کرد و جلسه به پایان رسید‌.

تصاویر
  • اولین کارگاه نقد آخرین اردوی پنجمین دوره آفتابگردانها (خواهران)
ثبت امتیاز
اشتراک گذاری
نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: