جمعه, 02 آذر,1403 |
 

جلسه ء نقد و رونمایی کتاب گشایش برگزار شد

ﺳﻪشنبه، 31 مرداد 1396 | Article Rating

در سری جلسات "رصد صبح" در فرهنگسرای انقلاب اسلامی، از کتاب "گشایش" رونمایی شد.
جلسه نقد و رونمایی از مجموعه‌شعر گشایش، سرودۀ محمد شکری فرد در فرهنگسرای انقلاب اسلامی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگسرای انقلاب اسلامی، در جلسه نقد و بررسی کتاب شعر گشایش از اشعار محمد شکری فرد، شاعر آذری‌زبان، ابراهیم اسماعیلی اراضی شاعر و منتقد ادبی، محمدرضا وحیدزاده منتقد و پژوهشگر ادبی، مبین اردستانی شاعر و ترانه‌سرا و میلاد عرفان‌پور شاعر و کارشناس ادبی حضور داشت.
این شاعر هشترودی از نوجوانی در دوره های آموزشی شعر آفتابگردان حضور داشته است. و در 23 سالگی دومین مجموعه اشعار خود را به چاپ رسانده است.

اسماعیلی اراضی: شاعر استقلال زبانی ویژه داشته باشد 
ابرهیم اسماعیلی اراضی کارشناس و منتقد و شاگرد شاعر مرحوم حسین منزوی، درباره کلیات مجموعه گفت: از نظر فنی و آراستگی و حروف چینی کتاب، مطلوب است. و درباره اشعار نیز باید ببینیم چقدر با هستی نگری شاعر طرف هستیم. شاعر اگر صدای متمایزی در ادبیات می خواهد باید دنبال فضای مخصوص خود باشد و استقلال زبانی ویژه خود را داشته باشد.
این منتقد با اشاره به عنوان اثر افزود: عنوان مجموعه با خوش سلیقگی و هوشمندی خاصی انتخاب شده است به عنوان یک آغاز و گشایشی در امور که همان فرج است. 
اسماعیلی در نقد شاعران عصر حاضر گفت: نباید به برخی تجریبات سپری شده در نسل های مختلف بی توجه بود که از آن جمله یکی همین وحدت شکلی و فرمی و محتوایی غزل است. به راستی از آفات شکل گرفته این سال ها در شعر کلاسیک تک بیت سرایی در ادبیات است. گویی شاعران ناگاه نگران کم حوصلگی خوانندگان شده اند.
وی در نقد جزئیات اشعار نیز گفت: در بعضی ابیات قرینۀ کافی وجود ندارد. در استفاده از صفات باید سعی شود وجوه مختلف کلمات رعایت شود. کلیشه هایی در شعر وجود دارد که بهتر است نوشته نشود. خیلی از توفیقات در ننوشتن است. باید از کاربرد اشتباه شکل محاوره ای افعال در اشعار پرهیز شود.

محمدرضا وحیدزاده: گشایش دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی خوبی دارد
محمدرضا وحیدزاده پژوهشگر ادبی و هنری و منتقد سینما و ادبیات دربارۀ کتاب «گشایش» گفت: اولین چیزی که در این اثر به چشم می خورد حضور شاعر اصیل آذری زبان است که تسلط خوبی بر دو زبان فارسی و ترکی دارد. و شعر گفتن به هر دو زبان را به خوبی اجرا کرده است. 
وحیدزاده با اشاره به موضوعات اشعار موجود در کتاب گفت: نکته قابل تامل درباره این مجموعه دغدغه های شاعر است و تعلق خاطر او به جغرافیای فرهنگی و بومی خود. شاعر به محل زیست خود اشاره دارد با ابیاتی به زبان آذری یا موضوعی که فضای زندگی اش را تصویر می کند. و از دیگر دغدغه های او موضوعات ملی و فراگیرتر از مسایل شخصی است. حوادث سال 88 ، شهدای مدافع حرم، زلزله و حادثه پلاسکو از جمله موضوعاتی است که در کتاب گشایش به چشم می خورد.
این منتقد افزود: شکری فرد شاعری است که مخاطب، شعر او را می پذیرد، زیرا که بیشتر شاعر است تا مقلد و در فرازهای متعدد شعرش خلاقیت خود را نشان داده است.
وحیدزاده در مورد عنوان اثر نیز گفت: عنوان خوبی انتخاب شده است که ردپای آن در اثر هم مشخص است. گویی امیدی به نو شدن و باز شدن فضا دارد. در دل خود یک فروبستگی آزاردهنده دارد ولی متوقف نمی شود و در نهایت به گشایش می رسد. شاعر از نسل شاعران انقلاب است شاعری که همزمان تحت فشارهای عصر حاضر است ولی بارقه هایی از امید و روشنایی می بیند و از فردای روشن می گوید.

مبین اردستانی: خوداستادپنداری شعرا آفت ادبیات معاصر است
مبین اردستانی شاعر و از شاگردان شاعر مرحوم قیصر امین پور گفت: من از گذشته محمد شکری فرد را می شناختم و در جریان سیر شاعری او بودم. نکته برجستۀ وی خلق و خوی اوست. شاعران جوان نباید مغرور شوند و از خوی شاگردی خود دور بیافتند که تواضع موجود در شکری فرد در پیشرفت کارش تاثیرگذار است. منتقد باید بتواند انتقادش را نسبت به کتاب راحت بیان کند بدون ترس از واکنش شاعر یا نویسنده.
اردستانی نکته ای برای توجه بیشتر شاعران مطرح کرد: مهمترین معضل انسان معاصر عدم تمرکز است. وقتی شاعر تمرکز ندارد و از آثار مختلف مطالعه می کند بدون تامل، اشعارش نیز پراکنده می شود. 

میلاد عرفان‌پور: شکری فرد شاعر زندگی است
میلاد عرفان پور دربارۀ اشعار کتاب «گشایش» گفت: این مجموعه فراز و فرودهایی دارد. همه شعرها یک دست نیست. این مجموعه اوج هایی دارد که مخاطب حرفه ای و متخصص شعر را اقناع می‌کند ولی عدم یک دستی هایی نیز در اشعار پیدا می شود که گاهی به طنز ناخواسته هم گره خورده است. 
این شاعر در بیان نکات مثبت کتاب گشایش گفت: چیزی که بیشتر از همه توجه مخاطب را جلب می کند این است که اشعار این کتاب عموما شعر زندگی هستند. تنوع موضوعی دارند. گاهی شاعران به موضوعات تخصصی می پردازند، ولی انسان چندبعدی است و اتفاقات روزمره ای که در زندگی او اتفاق می افتد مانند مسایل عاطفی، حماسی، اجتماعی و سیاسی، وقتی در شعر مطرح شود، شعر را به زندگی نزدیک تر می کند. شاعر موفق شاعر زندگی است، نه صرفا یک موضوع خاص. باید هم شاعر اجتماعی باشد هم عاشقانه هم انتقادی هم حماسی. سیر طبیعی شاعری اینگونه باید باشد.

در ادامه جلسه نقد و بررسی، شاعر جوان اثر به خواندن ابیاتی از کتاب پرداخت و همچنین غزلی نوسروده خارج از کتاب درباره شهید محسن حججی را قرائت کرد.
در پایان در مراسمی با حضور رئیس فرهنگسرای انقلاب و شاعر کتاب و کارشناسان و منتقدان و همچنین پدر شاعر از کتاب گشایش رونمایی شد.

ثبت امتیاز
اشتراک گذاری
نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: