دوشنبه, 05 آذر,1403 |
گفتگو با سیدمحمدمهدی شفیعی به بهانه چاپ دوم «مرز ما عشق است»
 

گفتگو با سیدمحمدمهدی شفیعی به بهانه چاپ دوم «مرز ما عشق است»

جمعه، 12 خرداد 1396 | Article Rating

آفتابگردانها به نقل از ایسنا: در روزهای ابتدای اردیبهشت، مجموعه اشعار با عنوان «مرز ما عشق است» چاپ و در مراسمی با حضور علیرضا قزوه، ناصر فیض، عبدالرحیم سعیدی راد، مرتضی حیدری آل کثیر، محمدمهدی سیار و تنی چند از دیگر اهالی شعر رونمایی و راهی نمایشگاه کتاب تهران شد، «مرز ما عشق است» در همان روزهای اول نمایشگاه با استقبال ویزه مخاطباین روبرو شد و در جدول پرفروش های انتشارات شهرستان ادب قرار گرفت و در روز نهم نمایشگاه خبر اتمام چاپ اول رسید.

به بهانه چاپ دوم «مرز ما عشق است» که بر اساس خبرهای رسیده قرار است این هفته راهی بازار کتاب شود، گفتگویی با حجت الاسلام سید محمد مهدی شفیعی در خصوص رابطه هنر و انقلاب اسلامی داشته ایم که در ادامه می آید.

هنر انقلاب اسلامی؛ بهترین شیوه برای بیان عمیق ترین معارف الهی

حجت الاسلام سید محمدمهدی شفیعی در توضیحی بر هنر انقلاب اسلامی و شرح رابطه هنر و انقلاب اسلامی عنوان کرد: در این باب ارائه تعریف آکادمیک و دانشگاهی کار سختی است چراکه هم در حوزه تعریف آکادمیک هنر اختلاف نظرهای فراوانی وجود دارد و هم اینکه ارائه تعریف علمی و آکادمیک از انقلاب اسلامی مجال گفتگوی مفصل و نیز آگاهی بیش از آنچه من دارم می طلبد.

هنر عمیق ترین رسانه فرهنگ است

این شاعر آئینی ادامه داد: اما در رابطه هنر و انقلاب می توان گفت هنر در واقع قوی‌ترین رسانه برای رساندن یک مفهوم است؛ بالاترین، قدیمی ترین و عمیق ترین رسانه در فرهنگ و خصوصا فرهنگ ایرانی اسلامی هنر است، از سوی دیگر انقلاب اسلامی جریان اصیل و عمیق اسلام در حوزه فردی و اجتماعی می باشد؛ بنابراین هنر انقلاب اسلامی را می توان بهترین و عمیق ترین شیوه برای بیان بهترین و عمیق ترین معارف الهی و بشری دانست.

این هنرمند برای اشاره به مصادیق هنر انقلاب اسلامی شرح داد: انقلاب اسلامی در یک سطر روش و راه رشد و تکامل بشر همزمان در حیطه فردی و اجتماعی است، و ما معتقدیم این سیر تکامل مسیر اسلام است؛ بنابراین انقلاب اسلامی حرکت عمیق و وسیع اجتماعی می باشد که بنا دارد بشر را در حوزه فردی و اجتماعی از طریق برنامه اصیل تکامل که اسلام است به تعالی برساند.

وی افزود: با توجه به آنچه در باب انقلاب اسلامی گفته شد پس هنری را هنر انقلاب اسلامی می نامم که جامعه را در حوزه فردی و اجتماعی به حرکت در مسیر کمال وا دارد لذا با این نگاه بسیاری از اشعاری که نام شعر آئینی بر آنهاست از حوزه شعر انقلاب اسلامی خارج می شوند.

بسیاری از اشعار آئینی از حوزه شعر انقلاب اسلامی خارج هستند

شاعر «مرز ما عشق است» گفت: برای مثال شعری که نام آئینی را یدک می کشد اما در مخاطب به سمت قله تکامل که انسان کامل و اهل بیت(ع) هستند، ایجاد حرکت نمی کند، شعر انقلاب اسلامی نیست یعنی اگر در شعر انتظار بجای تبلیغ انتظار فعال، انتظار منفعل نظیر تفکرات انجمن حجتیه ای تبلیغ شد؛ انتظاری که انفعال، سکون و رکود می آورد، هرچند بر این شعر بر اساس تعاریف موجود در ادبیات امروز نام شعر آئینی گذاشته شود اما به هیچ وجه نمی تواند شعر انقلاب اسلامی و هنر انقلابی باشد.

گاهی یک شعر عاشقانه مصداق هنر انقلاب اسلامی است

شفیعی اضافه کرد: در نقطه مقابل ممکن است شعر عاشقانه ای باشد که طبعا موضوع آن آئینی نیست اما تبلیغ و ترویج عشق به معنای عمیق و اصیل آن می کند، می توان این شعر عاشقانه را هنر انقلاب اسلامی دانست چراکه اگر یک مفهوم مانند عشق با تمام لوازمش – وفاداری، تلاش برای خانواده، محبت در کانون خانواده و ... – در جامعه تبلیغ شود چیزی جز رشد و تعالی و حرکت و فعالیت برای نسل جوان ایجاد نمی کند و این رشد و حرکت به سمت کمال در چارچوب اسلام همان است که انقلاب اسلامی می خواهد.

هر شعر آئینی را هنر انقلاب اسلامی دانستن غلط است

وی بابیان اینکه به طور معمول در بحث مصادیق هنر انقلاب اسلامی از این دو وجه غفلت می شود، افزود: معمولا هر شعر آئینی را هنر انقلاب اسلامی می دانیم که این اشتباه است و گاهی هر شعری که موضوع آن انقلاب اسلامی نیست را از دایره هنر انقلاب اسلامی خارج می کنیم که این هم غلط است.

هنر انقلاب اسلامی با موضع تعریف می شود نه موضوع

این شاعر حوزه هنر انقلاب اسلامی اظهار داشت: هرآنچه که سبک زندگی دینی را ترویج کند در هر قالب هنری و با هر موضوعی، آن اثر هنری می تواند مصداق هنر انقلاب اسلامی باشد، در واقع اشتباه ما آنجاست که هنر انقلاب اسلامی را با موضوعش تعریف می کنیم در حالی که هنر انقلاب اسلامی با موضوعش نیست که تعریف می شود بلکه با موضعش مشخص می شود.

این شاعر آئینی ادامه داد: برای جهاد سیدالشهدا و یا 8 سال دفاع مقدس شعر و آثار هنری گوناگون ارائه می شود، و از آنجا که جهاد مفهومی دینی است، این آثار می توانند مصداق هنر انقلاب اسلامی باشند، اما در سبک زندگی دینی در روایات بسیاری از اهل بیت(ع) کار مرد برای کسب رزق حلال و تامین زندگی همسر و فرزندان به جهاد تعبیر شده است؛ بنابراین اگر هنرمند در فیلمی که ساخته یا شعری که سروده و داستانی که نوشته، فرهنگ کار و تلاش را ترویج کند غیر از این نیست که گونه ای از جهاد را تبلیغ کرده است.

وی اضافه کرد: با این نگاه یک اثر هنری که موضوعش دینی نبوده و اجتماعی باشد، می تواند در زمره مصادیق هنر انقلاب اسلامی قرار گیرد.

باید نگاه به حوزه هنر انقلاب اسلامی تغییر کند

شفیعی با تصریح بر اینکه لازم است نگاه به حوزه هنر انقلاب اسلامی تغییر کند، گفت: هنر انقلاب اسلامی بجای موضوعش باید با موضعش تعریف کنیم، موضوعاتی در سبک زندگی ایرانی اسلامی وجود دارد که برای تکامل فرد و تعالی جامعه به شدت مورد نیازند و هنر ما در اقسام مختلف از شعر تا سینما از آنها غافلند، باید این خلاها را پر کرد.

وی در پایان تاکید کرد: نیاز است که همه حتی دستگاه ها و ارگان ها نگاه مان را به مصادیق هنر انقلاب اسلامی تغییر دهیم و این مصادیق را عمیق تر و دقیق تر تشخیص داده و ترویج کنیم و به همین میزان از هنرمندان جامعه انتظار داشته باشیم مسائلی که خلاهای جامعه امروز است را در آثار خود مورد توجه قرار دهند.

تصاویر
  • گفتگو با سیدمحمدمهدی شفیعی به بهانه چاپ دوم «مرز ما عشق است»
ثبت امتیاز
اشتراک گذاری
نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: